Klara band

Artister 2024

Anvil

Det legendariska heavy metal-bandet från Kanada, grundades i april 1978 i Toronto av gitarristen och sångaren Steve "Lips" Kudlow och trummisen Robb Reiner. Under det tidiga 80-talet nådde bandet stora framgångar och blev snabbt en ikon inom heavy metal-genren. 2008 fick Anvil ett nytt uppsving i popularitet genom dokumentärfilmen "The Story of Anvil", som skildrar bandmedlemmarnas liv efter deras tidiga framgångar.


Anvils nittonde album, "Impact Is Imminent", släpptes den 24 juni 2022 och Steve "Lips" Kudlow beskriver albumet som en perfekt avvägning av rytm och harmonier, där varje detalj är noggrant genomarbetad. Pandemin gav Kudlow möjlighet att fördjupa sig i låtskrivandet, vilket resulterade i ett album fyllt av intensitet och kreativitet. Med fjorton spår, inklusive singlarna "Ghost Shadow" och "Take A Lesson", levererar "Impact Is Imminent" hårda riff, drivande trummor och imponerande basgångar. Kudlow och Reiner, tillsammans med basisten Chris Robertson, skapar ett ljudlandskap som är både fräscht och troget Anvils unika stil. Låtar som "Bad Side Of Town", "Fire Rain" och "Lockdown" visar upp bandets aggressiva attityd och obevekliga drivkraft. "Wizard's Wand" erbjuder en magisk atmosfär med ett budskap om att förändra världen till det bättre. Instrumentala spår som "Teabag" och "Gomez" visar upp Anvils kreativa och innovativa sida.


Anvil är på väg med sitt tjugonde studioalbum "One and only", som släpps den 28 juni 2024. Redan nu finns två låtar ute att lyssna på, "Truth is dying" och "Feed your fantasy". Fansen kan se fram emot ännu en kraftfull musikalisk upplevelse från detta legendariska band, som nu är klara för Vara In Rock Festival!

LUCIFER

Efter att The Oath splittrades 2014 så vägrade Johanna att lägga gitarren på hyllan och bildade Lucifer tillsammans med några engelska veteraner. 2017 splittrades den sättningen och hon träffade sin kommande make Nicke Andersson (The Hellacopters , Entombed, Imperial State Electric etc etc) med vilken de lyfte Lucifer till nya nivåer.

Bandet har gjort sig känt för att kombinera influenser från det sena 70-talet och det tidiga 80-talet, skapande ett unikt mörkt sound som tar lyssnaren tillbaka till hårdrockens storhetstid samtidigt som de levererar en modern tolkning av heavy rock.


Med två nomineringar till svensk Grammy, svenska Radio Award P3 och flera GAFFA -nomineringar har Lucifer cementerat sin plats inom musikvärlden. De har prytt omslaget på den ledande amerikanska metal-tidningen Decibel och har släppt fem kritikerrosade album, inklusive det senaste verket "Lucifer V" under det nya skivbolaget Nuclear Blast som släpptes den 26 januari 2024.


Gruppen, som leds av den karismatiska sångerskan Johanna Platow Andersson och förstärkt av en grupp minst sagt begåvade musiker, har inte bara erövrat Europas scener utan har också imponerat på publiken i Japan, Nord- och Sydamerika. Deras festivalresumé inkluderar framträdanden på KISS Kruise, Psycho Las Vegas, Hellfest och Wacken, och nu är de klara för Vara In Rock Festival!

SKRAECKOEDLAN

Skraeckoedlan, ett av Sveriges mest ikoniska rockband, har levererat stonerrock till fansen sedan starten 2009. I år firar bandet 15 år, och var passar bättre att fira än på Vara In Rock? Dessutom släppte de det nya albumet "Vermillion Sky" den 27 mars 2024, som redan har mottagits mycket väl bland fans och kritiker.


Såhär säger Steve Howe på bloggen "Outlawsof the Sun" om albumet: "This is withoutdoubtoneof the best StonerMetal albums to be releasedthisyear and an undeniable must-have album. End ofdiscussion."


Även Anders Bergström på Heavy Underground sammanfattar albumet "Vermillion Sky" på ett utmärkt sätt: "En platta av denna kaliber måste givetvis upplevas! Helst på hög volym och hela vägen från a till ö i ett svep."


Med flera framstående album bakom sig, inklusive "Äppelträdet" (2011), "Sagor" (2014) och "Eorþe" (2019), har Skraeckoedlan cementerat sin plats som ledande inom den svenska rockscenen. Utöver deras imponerande diskografi har Skraeckoedlan också blivit erkända för sitt DIY-arbete och har vid flertalet tillfällen hyllats och blivit nominerade till olika musikpriser, bland annat P3 Guld, vilket visar på deras betydelse och inflytande inom musikvärlden.

HUGGORM

"Du vill ha Christoffer Wennbergs sångröst som tröst, som trerättersmiddag och förlossning till ditt förstfödda barn"

-Orden tillhör Magnus Tosser, nöjesredaktör på NSD, efter en av Huggorms slutsålda och hyllade klubbspelningar i hemstaden Luleå.


Men historien börjar tidigare, en mindre lyckad kväll 2017, då en i övrigt katastrofal fest slutade med att Wennberg och vännen Joakim Brännvall satte sig och skrev ”Demoner i skallen”. Konceptet hade grott länge. De ville se vad som hände om de kanaliserade in alla influenser av KISS, ABBA och Queen - stora refränger, elektrifierande melodier, harmoniserande gitarrer och texter om Livet, Döden och allt däremellan - i en fyra minuters pulserande rockopera. Svaret blev Huggorm. Knivskarpt, riffdrivet, euforiskt och livsbejakande. Träffsäkert som ett brännbollsträ i huvudet. Rock som rock ska vara, för de som vill känna sig förälskade, kåta eller frälsta


”Kom och se oss ikväll / om du vill känna att du lever /…/ Jag vill in i ditt hjärta / slita ut allt det svarta” som de sjunger i programförklaringen från 2021. En låt som de gav namnet ”Hybris” (”annars hade nog folk trott vi var dumma i huvudet”, som de säger själva).

Sedan starten har de vuxit till en glödande, blödande dist-och-boogie-kvintett och explosiv liveakt, som utan skivbolag och bokare släppt sju singlar och en EP, hyllats av Café och Musikrådet-podden och delat scen med akter som Movits!, Zacke och Hällas.

För en rockupplevelse utöver det vanliga, missa inte Huggorm på Vara In Rock Festival!

CHILDREN OF THE SÜN

Med en blandning av rock, blues och folkmusik får Children of the Sün’s musik ett sound som är retro, men samtidigt rätt i tiden; Klassisk stämsång och nostalgiska riff som på ett psykedeliskt och själfullt sätt framkallar känslor av frihet, kärlek och en stark koppling till naturen.


Inspirerade av RIVAL SONS och Greta Van Fleet likväl som Hozier personifierar Children of the Sün både den bekymmerslösa, så väl som den reflekterande sidan av klassisk rockmusik. De gjorde nyligen en bejublad konsert på Sweden Rock Festival, och släppte precis en musikvideo till sin senaste singel Come With Us. 


Senaste albumet Roots (The Sign Records, 2022) speglar en resa genom livet mot att hitta sig själv, med naturen på sin sida. Det är tvära kast mellan mot- och medgångar, styrka och sårbarhet, ljus och mörker. Låten Leaves fick en hedrande femteplats på listan över 2022 års bästa rocklåtar, av Aftonbladets hårdrocksrecensent Sofia Bergström. 

Children of the Sün är redo att ta publiken med på en resa in i det psykedeliska och själfulla landskapet av deras musik på Vara In Rock Festival 2024.